Какви са причините за дехидратирана кожа и как да се справим с нея?

 

Дехидратацията е специфично състояние на кожата, предизвикано от външни фактори, за разлика от сухата кожа, която представлява тип кожа. Всички типове кожа(суха, мазна, смесена) могат да бъдат дехидратирани.

Това, което прави дехидратираната кожа особено неприятно състояние е фактът, че тя е предразположена към възпалителни състояния, като акне, поради свръхпроизводство на себум.

 

Разликата между суха и дехидратирана кожа

Сухата кожа е наследствено състояние, което се счита за постоянно, докато дехидратираната кожа е по-скоро моментно състояние. Хората със суха кожа обикновено имат по-малко количество мастни жлези. За дехидратираната кожа от друга страна е характерна липсата на вода, а не на мазнина. По този начин може човек може едновременно да има мазна кожа, която е дехидратирана.

 

От какво се получава дехидратацията в кожата?

Всички фактори, които уврежда защитната бариера на кожата и намаляват количеството на вода в нея:

 • Външна среда – продължителното излагане на слънце е много неблагоприятно за кожата. Сухият въздух, в комбинация с вятър, от друга страна изпаряват водата от кожата.
 • Горещ душ или вана – горещата вода сваля защитния мастен слой на кожата и по този начин води до дехидратация.
 • Климатици – климатиците изсушават въздуха. Сухият въздух “изсмуква” водата от кожата.
 • Употреба на силни химикали върху кожата и нискокачествена козметика – също премахват защитната бариера на кожата.
 • Хранене и прием на вода – хранителните ни навици и особено количеството на консумирана вода са изключително важни за хидратацията на кожата.
 • Стресът и липсата на сън – водят до изменения в хормоналния статус на организма, което понижава хидратацията на кожата.

 

Симптомите на дехидратираната кожа

Дехидратираната кожа се усеща стегната, суха и люспеста, с по-изразени фини линии и бръчки. Често може да е придружена от зачервявания, запушвания на пори и възпаления. Лесен тест дали имате дехидратирана кожа е да ощипете нежно кожата около очите си или челото си. Ако се сбръчква и остава така известно време след нежен натиск, вероятно имате дехидратирана кожа.

 

Как да повлияем дехидратирана кожа?

Първата стъпка в справянето с дехидратираната кожа е поддържането на постоянна хидратация на организма и избягването на гореописаните вредни фактори.

Следващата стъпка в повлияване на дехидратираната кожа е специализираната козметична и дерматологична грижа. Това са продукти за домашна грижа, както и професионални терапевтични процедури в естетичен център.

 

Как да се погрижа за дехидратираната си кожа в домашни условия?

 • Ексфолирайте – когато мъртвите клетки по повърхността на кожата се натрупат, образуват слой, който пречи на абсорбцията на хидратиращите субстанции от кожата. Препоръчително е да ексфолирате поне веднъж седмично, за да може вашият крем да действа по-добре.
 • Използвайте по-силна хидратация вечер – изберете по-силно овлажняващ крем, без силен омазняващ ефект, за да не се образуват комедони.
 • Добавете серум към ежедневната грижа за кожата – за истински добра хидратация, може преди хидратиращия крем да добавите специален серум с хиалуронова киселина.
 • Пийте много вода – за постоянна хидратация на вашето тяло е необходимо да приемате поне 3 литра вода дневно.
 • Обръщайте внимание на времето и сезона – много топъл или много студен и сух въздух са нещо, което трябва да избягваме за да запазим кожата си хидратирана.

 

Какви професионални процедури можем да изберем, за да се справим с дехидратираната кожа?

 • Hydrafacial – най-популярната неинвазивна терапия за здрава, чиста, хидратирана и сияйна кожа. Hydrafacial e медицинска терапия за лице на водещата американска компания Edge System. Носител е на редица награди. Това, което отличава терапията от алтернативните методи за почистване на кожата е системата Vortex-Fusion, която функционира със специализираните дюзи HydroPeel®. Те се използват в комбинация с патентованата вакуум технология и професионални серуми на Hydrafacial. Тази комбинация създава завихряне на въздух и серум, подобно на мини торнадо, наречено хидрадермабразио, чрез което лесно се отстраняват замърсяванията, кожата се хидратира, изчиства се от токсините, а пигментациите от слънцето намаляват. LED терапията, която апаратът Hydrafacial може да извършва е изключително ефективна срещу причинителят на акне.

 

 • Кислороден пилинг – модерен метод за почистване на отпадъчните субстанции, себум и токсини от кожата, чрез впръскване на аерозол от чист кислород и физиологичен серум под налягане. Кожата не само се изчиства от мъртвите клетки и себум, но също така се насища с кислород. При дехидратирана кожа комбинацията на кислороден пилинг с кислородна мезотерапия води до изключително добри резултати. Кислородната мезотерапия доставя в кожата чрез голяма скорост микро капчици от коктейли от активни вещества с цел хидратация, тонизиране и анти-ейдж ефект. Технологията използва биологичния ефект на баропорация(под налягането от кислорода се отварят порите на кожата), за да се въведат активните съставки дълбоко в кожата.

 

 • BioRePeelCl3 – иновативен, двуфазен, патентован пилинг с биостимулиращ, ревитализиращ и ексфолиращ ефект. Благодарение на ексфолиращото и кератолитичното си действие пилингът стимулира клетъчното обновяване, отделяйки клетките от повърхностния слой. Дермофункционалността на активните съставки осигурява дълбока стимулация и активиране на процеси, необходими за противодействие на последиците от стареенето на кожата и оксидативното увреждане, предизвикано от UV лъчите и замърсяването. Това прави пилинга изключително подходящ за възстановяване на кожата след лятото. Но това не е само класически пилинг. Благодарение на високотехнологичната формула процедурата с BioRePeelCl3 е биоревитализация и дермална стимулация.

Искате да научите повече или да запазите час?

Оставете ни данните си по-долу и нашият екип ще се свърже с Вас, за да Ви предостави пълна информация за нашите процедури и очакваните резултати. И да отговори на въпросите Ви.

Искате да научите повече или да запазите час?

Оставете ни данните си по-долу и нашият екип ще се свърже с Вас, за да Ви предостави пълна информация за нашите процедури и очакваните резултати. И да отговори на въпросите Ви.