Как да се преборим с акнето?

Акнето е един от най-често срещаните кожни проблеми. Почти всеки човек се е сблъсквал с него в някой период от живота си.

Какво представлява акне?

Кожата на лицето, шията и деколтето са покрити с микроскопични косъмчета. Понякога те, както и порите на кожата, се запушват и себумът и мъртвите клетки, които по принцип излиза на повърхността на кожата, остава блокиран вътре. Това е началото на процесът, водещ до образуване на комедони, което всъщност е и началната фаза на всеки тип акне.

Типове акне

Има две главни групи акне – невъзпалително и възпалително.

В невъзпалителното акне се включват комедоните или така наречените черни точки(без връх) и бели точки(с бял връх). Тези комедони могат да се превърнат във възпалено акне при изстискване или наличие на възпаление някъде в близост или някъде в тялото, защото са добра хранителна среда за  бактериите.

Възпалителното акне включва така наречените подкожни пъпки – папули, пустули, кисти и нодули. Папулите и пустулите се образуват, когато себумът, блокиран в комедоните се възпали от бактерии. При по-тежки случаи, те се превръщат в кисти и нодули, при които възпалението се разпространява в съседните пори.

На какво се дължи акнето?

Хормони

Хормоните са един от основните фактори за развитието на акне, като се отдава специално внимание на половите и щитовидните хормони. Първите пъпки се образуват в пубертета, когато хормоните в човешкото тяло се променят. Често при наличие на високи нива на мъжкия хормон андроген, се наблюдава акне.

Хранене

Храните сами по себе си не причиняват и не предотвратяват акне. Комбинацията между гените, начина на живот и храната играят кумулативна роля за това състояние. Учените трябва да проведат още изследвания с различни храни, но до сега са открити няколко възможни тригера за акнето. Например, кравето мляко е предназначено за новороденото теле и то съдържа хормони за спомагане на растежа му. Човешкия организъм няма нужда от тези чужди хормони и при прекомерната консумация е възможно тялото да не може да ги разгради, и така да се образува акне. Повишеният прием на захарни храни и напитки и рафинирани въглехидрати повишава риска от акне, защото в тези случаи се отделя голямо количество инсулин, който влияе и на останалите хормони. Приемът на полезни, чисти, натурални храни може значително да намали риска от акне и да повиши качеството на живот.

Гени

Друг важен фактор е наследствеността. При акнето се наблюдава сходна клинична картина при близки родственици. Ако родителите са имали акне, е много вероятно и децата им да имат. Това е единственият фактор, върху който нямаме влияние.

Стрес

Стресът причинява много здравословни проблеми, и един от тях е акне. При често притеснение, натоварване и недоспиване, е
възможно да се появи акне. Това частично се дължи на хормоналните промени, които възникват, когато тялото е подложено на стрес.

Как да преборим Акнето?

Най-важно е първо да се открие причинителят на акнето. Това може да се осъществи при специалист – дерматолог, който ще назначи специални изследвания и проби, за да се определи точно какво предизвиква състоянието.

Често акнето е причинено и лошо хранене. Най-лесния начин да откриете дали акнето е причинено от хранителна нетолерантност е да спрете да консумирате храната за период от поне 2 седмици. Ако се наблюдава подобрение, вероятно акнето се дължи на това.

Препоръки

Не стискайте пъпките, за да не се разнесе акнето в други части на лицето и да не останат белези.

Не пипайте лицето си, защото е възможно да нараните активните пъпки или да разнесете бактериите от ръцете си по лицето.

Консумирайте антиоксидантни храни, които действат противовъзпалително на тялото, като например боровинки, спанак, арония, броколи и зелен чай.

Не мийте лицето си по-често от два пъти на ден, защото така кожата може да започне да произвежда още повече себум и това да задълбочи проблема.

След измиване, за да подсушите лицето си, използвайте кърпи за еднократна употреба.

Сменяйте калъфката на възглавницата си няколко пъти в седмицата.

Изградете си рутина за грижа за кожата и я спазвайте редовно.

Професионални продукти за борка с активно акне

Химичните пилинги са изключително ефективни при лечението на активно акне. BioRePeelCl3 е пилинг от ново поколение.  Той действа посредством двуфазна технология, като чрез коктейл от буферирани киселини постига биоревитализация на кожата и изсушаване на пъпките. Има противовъзпалително, антисеборейно и кератолитично действие. Препоръчва се курс от 4-6 процедури през 14-дневен интервал.

Локални продукти за борка с активно акне

Подбрахме някои от съставките, налични в козметичните продукти, които имат доказан ефект против акнето.

Салицилова киселина

Салициловата киселина ексфолира кожата, а също и отпушва порите. Действа благоприятно на мазна акнеична кожа и спомага за намаляването на пъпките.

Ретинол, ретиноид, третиноин (Витамин А)

Ретинолът стимулира образуването на нови клетки в кожата и премахването на мъртвите и повредени клетки – един от най-ефективните начини за борба с акне. Съставката е изключително силна и не се препоръчва за хора с чувствителна кожа.

Ниацинамид (Витамин В3)

Витамин В3 подобрява защитната бариера на кожата. Притежава противовъзпалителни свойства и е ефективен против активните пъпки.

Гликолова киселина

За ексфолиация на кожата е по-подходящо да се използват така наречените химични ексфолианти, вместо физичните(съдържащи ексфолиращи парченца). Акнето може да се разрани или разпространи при употребата на груби ексфолианти. Гликоловата киселина е течност, която се използва вечер. Тя премахва мъртвия слой кожа и избистря тена.

Аскорбинова киселина (Витамин С)

В борбата с акне аскорбиновата киселина спомага за намаляването на червенината и предпазва от уврежданията на свобобните радикали.
 

Искате да научите повече или да запазите час?

Оставете ни данните си по-долу и нашият екип ще се свърже с Вас, за да Ви предостави пълна информация за нашите процедури и очакваните резултати. И да отговори на въпросите Ви.

Искате да научите повече или да запазите час?

Оставете ни данните си по-долу и нашият екип ще се свърже с Вас, за да Ви предостави пълна информация за нашите процедури и очакваните резултати. И да отговори на въпросите Ви.