Дерматолог в Кърджали

дерматолог Кърджали

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и нейното здраве е от изключителна важност за цялостното ни благосъстояние. Като външен щит на организма ни, тя е подложена ежедневно на различни вредни влияния и със своите сложни функции е податлива на разнообразни заболявания. Вашият най-добър съюзник в борбата с кожните проблеми и в грижата за красива и сияйна кожа е опитният дерматолог. Търсите опитен дерматолог в Кърджали? В нашата клиника може да си запазите час при специалист на изключително високо ниво – ще получите компетентна диагностика, ефективно лечение и съвети за поддържане на кожата в отлично състояние.

Какво представлява дерматологията?

Дерматологията е медицинска специалност, която се занимава с диагностика, лечение и профилактика на болестите на кожата, косата, ноктите и лигавиците. Дерматологът е лекар с висока квалификация, придобита след 6-годишно следване по медицина и 4-годишна специализация по кожни и венерически болести. Освен с обширни познания по дерматология, той трябва да притежава и практически умения за извършване на различни манипулации, процедури и операции. Дерматологът е и този, който може да Ви консултира и насочи за решаване на естетични проблеми на кожата като бръчки, петна, белези.

Заболявания и състояния, които лекува нашият дерматолог в Кърджали

Спектърът от заболявания, които са в компетенциите на дерматолога, е изключително широк. Най-общо дерматозите (кожните заболявания) могат да се разделят на няколко големи групи:

  • Възпалителни и алергични – акне, розацея, екзема, дерматит, псориазис, копривна треска
  • Инфекциозни – причинени от бактерии, вируси, гъбички или паразити
  • Автоимунни – лупус, склеродермия, булозни дерматози
  • Тумори – доброкачествени (брадавици, кератози) и злокачествени (базалиом, спиноцелуларен карцином, меланом)
    Много системни заболявания също имат прояви по кожата, така че дерматологът трябва да работи в тясно сътрудничество с други специалисти. Той участва и в диагностиката и лечението на болести, предавани по полов път.

Прегледи и лечение от дерматолог в Кърджали в клиника Smart Derm

Прегледът при дерматолог започва със снемане на щателна анамнеза – разпит за появата и развитието на проблема, съпътстващи заболявания, прием на медикаменти, фамилна обремененост и др. Следва оглед на засегнатите зони и цялостен статус на кожата, косата и ноктите. При нужда се назначават и допълнителни изследвания – микробиологични, алергологични, хистологични, образни. Всичко това е с цел да се постави точна диагноза и да се изгради правилен терапевтичен план.

Въз основа на поставената диагноза и индивидуалните характеристики на пациента, дерматологът назначава най-подходящото лечение. То може да включва локални средства (кремове, лосиони, гелове), системни медикаменти, процедури (инфекционни, апаратни), физиотерапия или оперативно отстраняване на лезии. Важно е терапията да е съобразена с възрастта, пола, придружаващите заболявания и предпочитанията на пациента.

След започване на лечението е необходимо периодично проследяване на ефекта от терапията и евентуалната поява на нежелани реакции. На контролните прегледи дерматологът оценява динамиката на процеса и при нужда коригира назначенията. Така постепенно се постига оптимален контрол на заболяването и се предотвратяват усложнения. Продължителността на лечението и честотата на визитите зависят от спецификата на конкретния проблем.

Най-често срещани кожни проблеми, с които може да Ви помогне дерматолог в Кърджали

Акне

То е най-честата дерматоза, засягаща над 80% от подрастващите и младите хора. Представлява хронично възпаление на мастните жлези и космните фоликули. Проявява се с комедони, пустули, възли, кисти, а понякога и белези. Среща се предимно по лицето и горната част на тялото. Розацеята е друго често срещано възпалително заболяване, характеризиращо се със зачервяване и видими капиляри по бузите, носа, брадичката и челото. И двете заболявания се повлияват много добре от външни средства, антибиотици или ретиноиди, но е важно да се лекуват навреме и системно, за да не оставят трайни поражения върху кожата.

Екземи, дерматити, псориазис

Това са група възпалителни дерматози с разнообразни причини, но често свързани с атопия и автоимунни реакции. Проявяват се с обриви, сърбеж, зачервяване, лющене, а в тежките случаи и със зле заздравяващи рани. Засягат предилекционно лицето, капилициума, дланите и ходилата, гънките. Протичането им е хронично-рецидивиращо и може да влоши качеството на живот. Лечението е комплексно и продължително, включващо овлажняващи и противовъзпалителни локални средства, антихистамини, имуномодулатори, фототерапия. Изключително важни са и съветите на дерматолога за щадящ режим на хигиена и избягване на причинните фактори.

Инфекции на кожата и ноктите

Те са една от най-честите причини за посещение при дерматолог. Причиняват се най-вече от дерматофити или гъбички. Представят се с обриви, сърбеж, белене и са заразни. Ноктите стават задебелени, трошливи, с променен цвят. Брадавиците са друг често срещан проблем, особено при децата. Те представляват доброкачествени образувания, причинени от човешкия папиломен вирус (HPV). Предават се лесно при директен контакт. И при двата типа инфекции е важно ранното диагностициране и адекватно лечение с противогъбични и противовирусни средства за елиминиране на причинителя.

Тумори

Кожата също е честа локализация на злокачествени тумори в човешкото тяло. Те се развиват на базата на преканцерозни изменения като соларна кератоза, левкоплакия или малигнено лентиго. Затова е изключително важно съмнителните лезии да се преглеждат своевременно от дерматолог, за да се откриват в най-ранен стадий. С напредване на възрастта е препоръчително да се прави ежегоден профилактичен преглед на цялата кожа. Най-честите ракови образувания са базалноклетъчен и спиноцелуларен карцином, както и злокачествен меланом. Те изискват радикално оперативно отстраняване, а при нужда и допълнително онкологично лечение.

Естетични процедури, извършвани в от дерматолог в Кърджали

Ботулинов токсин (ботокс) – Инжектирането на ботулинов токсин е най-популярната процедура за изглаждане на динамични бръчки по челото, около очите и устата. Действа като блокира свиването на мускулите и така релаксира кожата. Ефектът е видим до две седмици и трае 3-6 месеца. Извършва се само от обучен дерматолог с опит за постигане на естествен вид, без “замръзнало” изражение.

Дермални филъри – С напредване на възрастта в кожата намалява количеството на хиалуроновата киселина, която е изключително важна за хидратацията и обема. Попълването на липсите с дермални филъри е ефективен метод за корекция на бръчки, вдлъбнатини, тънки устни, хлътнали бузи. Процедурата се извършва от дерматолог чрез инжектиране на подходящия продукт в средните слоеве на кожата. Ефектът е незабавен и трае 6-12 месеца.

PRP плазмотерапия PRP (platelet rich plasma) е съвременна регенеративна процедура, при която се използва собствената кръвна плазма на пациента, обогатена с тромбоцити. Тя съдържа голямо количество растежни фактори и цитокини, които стимулират възстановителните процеси в кожата. Чрез серия от инжектирания плазмата се въвежда в кожата, за да подобри тургора, еластичността и тена. Прилага се при бръчки, белези, косопад, изтъняване на кожата. Процедурата е напълно безопасна и може да се комбинира с други методи.

Морфеус 8 (Morpheus 8 by Inmode) е иновативна процедура, съчетаваща микроиглена радиочестотна технология с фракционирано подмладяване на кожата. Morpheus 8 доставя радиочестотна енергия в дълбоките слоеве на кожата, за да стимулира производството на колаген и да предизвика контролирано термично увреждане. Така се постига мощен лифтинг ефект, стягане на отпусната кожа, заличаване на бръчки и стрии. Подходяща е за всеки тип кожа и за различни зони от лицето и тялото. Възстановяването е бързо, а резултати оптимални.

Грижа за кожата у дома по съвет на дерматолога

Ежедневните грижи с правилно подбрана козметика са от огромно значение за поддържане здравето на кожата. Дерматологът може да Ви консултира какви продукти за почистване, хидратиране и защита са най-подходящи за Вашия тип кожа – нормална, суха, мазна или комбинирана. Важно е те да не дразнят и да не запушват порите. Добър избор са термалните води, хипоалергенните и некомедогенни формули. Задължително е използването на слънцезащита, особено при чувствителна и проблемна кожа.

Цялостното здраве на организма неминуемо рефлектира и върху състоянието на кожата. Затова дерматологът ще Ви даде и общи препоръки за водене на здравословен начин на живот. На първо място е балансираното хранене, богато на пресни плодове и зеленчуци, както и адекватен прием на вода. Трябва да се избягват рафинираните храни, алкохолът и тютюнопушенето. Редовната физическа активност подобрява кръвооросяването на кожата и засилва клетъчния метаболизъм. Много важна е и добрата хигиена – редовно почистване, ексфолиране и хидратиране на кожата. Не на последно място, стресът и недоспиването се отразяват изключително негативно, така че се погрижете и за психо-емоционалния си баланс.

Грижата за кожата е инвестиция, която си заслужава цял живот. Тя не само ни кара да изглеждаме по-добре, но е и израз на самоуважение и отговорно отношение към здравето. Ако имате притеснения относно състоянието на кожата си или просто искате да научите как да се грижите правилно за нея, не се колебайте да се обърнете към дерматолог. В SmartDerm ще намерите опитни специалисти и най-добрият дерматолог в Кърджали.

Ще се радваме да Ви консултираме и да изградим съвместно индивидуален план за грижа, който да Ви помогне да постигнете и задържите перфектна кожа. Запазете своя час за преглед при дерматолог още днес на телефон 0895 620 340 или попълнете формуляра по-долу, като ни оставите телефонен номер, за да се свържем с Вас.

Ние ще се погрижим за най-ценния Ви актив – Вашата кожа!

Искате да научите повече или да запазите час?

Оставете ни данните си по-долу и нашият екип ще се свърже с Вас, за да Ви предостави пълна информация за нашите процедури и очакваните резултати. И да отговори на въпросите Ви.

Искате да научите повече или да запазите час?

Оставете ни данните си по-долу и нашият екип ще се свърже с Вас, за да Ви предостави пълна информация за нашите процедури и очакваните резултати. И да отговори на въпросите Ви.